We leven in een wereld waar we constant in comfort leven en altijd toegang hebben tot voedsel, drinken, warmte, en verkoeling. Alles is binnen enkele minuten binnen handbereik en we moeten er zelfs niet meer voor in beweging te komen. Deze constante staat van gemak heeft ook een keerzijde. We zijn niet meer in staat zonder dit comfort te leven. De comfort is onze grootste discomfort geworden.
Onze voorouders leefden met regelmatige oerprikkels zoals koude, hitte, periodes zonder voedsel en zonder water. Deze prikkels waren natuurlijke uitdagingen die hun lichaam stimuleerden om sterker en veerkrachtiger te worden. In onze tijd hebben we toegang tot technologie en comfort, maar vaak missen we de natuurlijke uitdagingen die essentieel zijn voor een optimale gezondheid. Dit is waar Intermittent Living in beeld komt: een methode gebaseerd op korte, gecontroleerde blootstelling aan natuurlijke prikkels die je lichaam sterker maakt, of ook wel vernoemd als ‘pill-free medicine’ voor je gezondheid.
In deze blog bespreken we de basisprincipes van Intermittent Living, en hoe vasten, koude, warmte en de dorstprikkel kunnen bijdragen aan je welzijn.
Wat is Intermittent Living?
Intermittent Living is een leefstijlconcept dat zich richt op het opnieuw introduceren van kortdurende natuurlijke prikkels. Het idee is om ons lichaam uit de constante staat van comfort te halen en kortdurend bloot te stellen aan ‘oerprikkels’. Dit proces, ook wel bekend als hormetische stress, helpt het lichaam om zich aan te passen, te versterken en gezonder te worden. Deze prikkels verbeteren je immuunsysteem, stofwisseling en algemene gezondheid.
Vasten – Je spijsvertering een pauze geven
In onze huidige maatschappij hebben we constant toegang tot voedsel, maar ons lichaam is van nature gewend aan periodes van overvloed en schaarste. Door af en toe te vasten, bootsen we deze schaarste na, wat krachtige gezondheidsvoordelen heeft.
Hoe vasten werkt
Vasten geeft je spijsverteringssysteem een pauze en stimuleert het proces van autofagie, waarbij je lichaam oude en beschadigde cellen afbreekt en vernieuwt. Dit kan helpen bij het voorkomen van chronische ziektes, verminderen van ontstekingen en de insulinegevoeligheid te verbeteren.
Hoe en wanneer te vasten
-
- Begin met Intermittent Fasting: Eet bijvoorbeeld gedurende 8 uur per dag en vast de overige 16 uur.
-
- Eens per week een langere vastperiode van 24 uur kan helpen om de voordelen van autofagie en vetverbranding te maximaliseren.
-
- Wissel regelmatig af: Probeer op verschillende tijdstippen te vasten. Zo blijf je je lichaam uitdagen en verval je niet in een patroon. Je lichaam herkent heel snel een patroon.
- Wissel regelmatig af: Probeer op verschillende tijdstippen te vasten. Zo blijf je je lichaam uitdagen en verval je niet in een patroon. Je lichaam herkent heel snel een patroon.
Koude – Verhoog je energie en versterk je immuunsysteem
Onze voorouders waren regelmatig blootgesteld aan koude, en dat versterkte hun lichaam. Door kortdurend koud te douchen of in koud water te dompelen, activeer je je sympathische zenuwstelsel en stimuleer je je immuunsysteem en vetverbranding.
Hoe koude werkt
Koude prikkels helpen je lichaam om bruine vetcellen te activeren, die energie verbruiken om warmte te genereren. Dit verbetert de stofwisseling en verhoogt je energie. Het stimuleert ook de aanmaak van noradrenaline, een neurotransmitter die je alertheid en stemming verbetert.
Hoe en wanneer koude gebruiken
-
- Start je dag met een koude douche van 30 seconden en bouw dit geleidelijk op. Je mag gerust koud afdouchen in het begin.
-
- Neem een ijsbad of koude duik in de natuur voor een intensere koudeprikkel.
-
- Tijdens een energiedip: Koude blootstelling kan je energie een snelle boost geven en je focus verbeteren.
- Tijdens een energiedip: Koude blootstelling kan je energie een snelle boost geven en je focus verbeteren.
Warmte – Ontspan en ontgif je lichaam
Warmte is een andere oerprikkel die ons lichaam positief beïnvloedt. Denk aan een sauna, warm bad of zonnige omgeving. Warmte helpt om gifstoffen via zweet uit het lichaam te verwijderen en verbetert de doorbloeding.
Hoe Warmte werkt
Warmte zorgt ervoor dat je bloedvaten zich verwijden, wat de bloedsomloop bevordert en de bloeddruk verlaagt. Het stimuleert ook de aanmaak van Heat Shock Proteins (HSP’s), die je cellen beschermen tegen stress en schade.
Hoe en wanneer warmte gebruiken
-
- Bezoek regelmatig een sauna voor een sessie van 15-30 minuten.
-
- Gebruik warmte na een stressvolle dag: Een warme omgeving helpt je te ontspannen en kan stressgerelateerde spierspanning verminderen.
-
- Warme douche voor het slapen gaan: Een warme douche zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt en je lichaam zal je lichaamstemperatuur reguleren en terug naar beneden halen. Hiermee ga je met een afkoelend effect slapen.
- Warme douche voor het slapen gaan: Een warme douche zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt en je lichaam zal je lichaamstemperatuur reguleren en terug naar beneden halen. Hiermee ga je met een afkoelend effect slapen.
Dorst – Stimuleren van celvernieuwing en focus
Hoewel dorst meestal wordt gezien als iets negatiefs, kan het tijdelijk ervaren van dorst een positief effect hebben op je gezondheid. Door de dorstprikkel kortdurend te activeren, stimuleer je je lichaam om efficiënter met vocht om te gaan, wat een positieve impact heeft op je water-zout regulering in je lichaam.
Hoe Dorst werkt
Bij kortdurende dorst activeert je lichaam processen zoals de aanmaak van antidiuretisch hormoon (ADH), dat helpt om vocht beter vast te houden en de cellen efficiënter te laten functioneren. Dit hormoon stimuleert ook de productie van bepaalde antioxidanten die celvernieuwing bevorderen.
Hoe en wanneer de dorstprikkel te gebruiken
-
- Experimenteer met kortdurend waterbeperking: Probeer gedurende een paar uur bewust minder te drinken.
-
- Gebruik het voor het verminderen van angst en stress: De dorstprikkel stimuleert de vrijgave van het hormoon oxytocine, het liefdeshormoon.
-
- In combinatie met vasten: Dorst en vasten samen versterken het signaal voor celvernieuwing en herstel.
- In combinatie met vasten: Dorst en vasten samen versterken het signaal voor celvernieuwing en herstel.
Het belang van oerprikkels in deze tijden
In een samenleving waarin comfort de norm is geworden, heeft ons lichaam behoefte aan deze oerprikkels om gezond en veerkrachtig te blijven. Intermittent Living is de moderne benadering om deze prikkels weer in ons leven te integreren. Dit is in essentie een ‘pill-free medicine’. Het idee dat je je lichaam sterker en gezonder kunt maken zonder afhankelijk te zijn van medicatie, simpelweg door natuurlijke processen te stimuleren.
Conclusie
Door vasten, koude, warmte en de dorstprikkel bewust toe te passen, kunnen we de oerprikkels die ons lichaam vroeger gezond hielden opnieuw introduceren. Intermittent Living biedt een weg terug naar de basis, waar natuurlijke prikkels als een soort natuurlijke apotheek fungeren. Met regelmatige, kortdurende blootstelling aan deze prikkels help je je lichaam om sterker, energieker en veerkrachtiger te worden.
Klaar om te starten met Intermittent Living? Probeer deze prikkels in je routine te verwerken en ervaar hoe je je gezondheid en welzijn kan transformeren. Laat me gerust weten als je vragen hebt of hier meer mee wilt doen maar je weet niet hoe starten.
Dit is een korte samenvatting van de vier meest voorkomende oerpikkels. Van elke prikkel valt er nog veel meer te vertellen wat in de komende blogs ook zal gebeuren.